Frågor och svar

Glasblock

Hur monterar jag en vanlig dörr/ytterdörr i glasblock?

Det finns inga exakta monteringsanvisningar för detta utan vissa förhållningsregler som bör följas. Det viktigaste att tänka på är att inte glasblocken skall påverkas av öppning och framförallt stängning av dörren. Glasblocken monteras med glasblocksbruk eller Block Lock limsystem mot den befintliga fasaden eller väggen. Dörrkarmen skall vara fristående och skall inte monteras i glasblocken, utan blocken skall monteras i dörrkarmen. Det samma gäller en vanlig dörr i en glasblockskonstruktion, ram eller dörrkarm bör monteras utan att den påverkas om du slänger igen dörren, detta pga risken för sprickbildningar. Det är naturligtvis skillnad på en konstruktion i offentlig miljö, och en konstruktion hemma som inte används på samma sätt.

Vad är det för skillnad på Basic- och Designserien?

Basicserien tillverkas i Tjeckien och har en garantitid som är 3 år, Designserien tillverkas i Italien och har 10års garanti. Med Basic glasblock får du en fogbredd på 5mm när du limmar, med Design glasblock blir fogbredden endast 2mm. Designblocken har en något klarare ton än Basicblocken.

Kan man blanda olika tillverkare av glasblock?

Vi rekommenderar att man inte blandar olika tillverkare. Dels för att det är olika limsystem, dels för att ett glasblock med sämre förutsättningar äventyrar hela konstruktionen. Det kan även skapa stora problem pga nyansskillnader.

Använder man olika glasblock inom- och utomhus?

Nej, det är samma glasblock inne som ute. Tänk på att hörnblock och infärgade glasblock från Basicserien inte kan monteras utomhus eller i duschvägg eftersom kondens kan bildas i blocken. Mendini collection kan inte användas utomhus då de kan blekas.

Hur mycket tål ett glasblock i tryck?

Ett glasblock med bra kvalitet klarar av en tyngd på ca 88 kg, vilket innebär 34 gånger sin egen vikt. Det blir ett värde på ca 1,5 kN/m2. Observera att detta gäller SEVES glasblock. Glasblock med sämre kvalitet har inte samma förutsättningar.

Vad är det för u-värde på ett vanligt glasblock?

2,4-2,8 ungefär som ett tvåglasfönster. Det finns ett nytt energisparande glasblock med ett u-värde på 1,5, hör med din lokala återförsäljare för mer information.

Kan jag såga eller borra i ett glasblock?

Man kan både såga och borra i ett glasblock, men det är ingenting vi rekommenderar. Glasblocket förlorar sin styrka och du får oftast kondens eller smuts in i det kapade glasblocket. Sedan är det svårt att få kapning att se jämn och bra ut. Hör med din lokala glasmästare om de har en diamantsåg, som krävs.

Kan jag få in en belysning i en glasblocksvägg?

Du kan inte använda belysning i ett glasblock som är monterat i en vägg pga att lampan inte går att byta ut, samt att kondens kan blidas i glasblocket. Om du vill ha belysning i en glasblocksvägg kan vi rekommendera fiberoptik som du placerar i fogarna. Alternativt att du har belysning bakom glasblocken, då passar frostade block bäst så att inte lamporna syns igenom.

Vilket glasblock är bäst för insynsskydd?

Som insynsskydd brukar oftast frostade glasblock användas. Vetro har glasblock som är frostade på en eller två sidor.

Kan jag bygga med glasblock i bastu?

Ja, tänk på att du måste mura upp glasblocken. Glasblocken måste tåla hastiga temperaturskillnader och vara thermochocktestade, vilket alla Vetros glasblock är. Notera också att glasblocken måste monteras minst 50cm från agregatet och om glasblocken utgör mer än 25% av bastun måste du gå upp en storlek på agregatet. Tänk på att man inte heller skall ha en dusch i direkt anslutning till glasblocken.

Kan man ha glasblock i golv?

Det går bra, tänk på att det är speciella glasblock i golv som är extra förstärkta och att det krävs speciella monteringar.

Hur monterar jag glasblocken för att blockets streckkod skall synas så lite som möjligt?

Montera glasblocken med streckkoden uppåt tills du når ögonhöjd, på resterande skift monterar du blocken med streckkoden nedåt.

Varför skall jag använda cellplast när jag murar upp glasblock i fasad?

För att undvika sättningar och sprickbildning i glasblocken

Måste jag använda armering när jag murar?

Ja, alltid. Armeringsstege placeras i varannan horisontell fog och förankras 5mm in i väggen. Armeringsjärn placeras vertikalt i var femte fog.

Duschar

Finns det monteringsanvisning för att montera dörren i glasblocksväggen?

Ja, monteringsanvisning följer med när din dusch levereras, du kan även ladda ner den på vetros hemsida.

Min duschdörr gnisslar, vad gör jag?

I bottendelen av väggprofilen sitter en plastdetalj med två hål i, har du skruvat in insexnyklarna ordentligt i hålen? Detta kan du enkelt kontrollera- Öppna din dörr, reser den sig 5mm vid öppning? Kan du ha satt duschdörren upp och ner på? Sitter plastdetaljen med de två hålen i överdelen av väggprofilen?

Hur mycket bygger profilen?

Väggprofilen bygger 63mm, magnetlist+magnetprofil bygger 34mm

Kan jag få en annan färg på glaset?

Ja, Vetros duschglas finns i klart, frost och grått.

Kan jag ha utanpåliggande rör på väggen?

Ja, så länge rören inte sticker ut mer än 30-40mm.

Finns det någon justermån på min duschdörr?

Ja, på Vetros duschdörrar med profil kan du justera +15mm och -5mm.

Kan jag köpa en ny bottenlist?

Ja, Vetros bottenlister säljs i 1 meters längder, kontakta din lokala återförsäljare för mer information.

Vad är maxhöjden på dörrarna?

2100 mm (Man kan behöva fler beslag för World collection p.g.a. dess tunga vikt).

Kan jag specialbeställa duschdörrar med böjt glas?

Nej, tyvärr inte. Däremot går det att specialbeställa raka glas.

Vad är det för skillnad på World, Europe och Nordic?

World är duschdörrar med 2st gångjärn istället för profil. Europe Collection är duschdörrar med profil längsmed hela glaset. Nordic är duschmiljöer med glasblock och duschdörr.

Hur bred är dörren?

Maxbredden är 1000mm.

Kan jag måttbeställa en dörr?

Ja, hos Vetro kostar det ingenting extra för specialmått på bredd och höjd. Observera att svängda dörrar ej går att specialbeställa.

Hur mäter jag för en specialmåttsdörr?

Ta alltid tre mått i din öppning, i under- och överkant, samt i mitten. Tänk också på att ange om dörren sitter i någon vinkel.

Vilka delar följer med dörren?

Profiler, magnetlister, bottenlister, glas, knoppar och skruvar.

När kan jag montera dörren i glasblocksväggen?

Du kan montera duschdörren efter 3 dagar, men vi rekommenderar att du väntar ca 1 vecka om du kan.

Är glasblocksväggen tillräckligt stabil för en dörr?

Ja, dörrar från Vetros Europe Collection är anpassade för att kunna sättas i glasblocksväggar.

Hur monterar jag en U-profil?

Du limmar den på plats på glasblocksväggen med Block Lock lim. I våtutrymme är det viktigt att u-profilen placeras 5-10mm ovanför golvet så att vatten kan rinna ut. Annars finns det risk för vattensamling som i sin tur kan leda till mögelskador.

Vad är en U-profil?

En list i metall vilken du monterar som avslutning på din glasblocksvägg.