Vad är det för skillnad på Basic- och Designserien?
Basicserien tillverkas i Tjeckien och har en garantitid som är 3 år, Designserien tillverkas i Italien och har 10års garanti. Med Basic glasblock får du en fogbredd på 5mm när du limmar, med Design glasblock blir fogbredden endast 2mm. Designblocken har en något klarare ton än Basicblocken.
Kan man blanda olika tillverkare av glasblock?
Vi rekommenderar att man inte blandar olika tillverkare. Dels för att det är olika limsystem, dels för att ett glasblock med sämre förutsättningar äventyrar hela konstruktionen. Det kan även skapa stora problem pga nyansskillnader.
Hur monterar jag en vanlig dörr/ytterdörr i glasblock?
Det finns inga exakta monteringsanvisningar för detta utan vissa förhållningsregler som bör följas. Det viktigaste att tänka på är att inte glasblocken skall påverkas av öppning och framförallt stängning av dörren. Glasblocken monteras med glasblocksbruk eller Block Lock limsystem mot den befintliga fasaden eller väggen. Dörrkarmen skall vara fristående och skall inte monteras i glasblocken, utan blocken skall monteras i dörrkarmen. Det samma gäller en vanlig dörr i en glasblockskonstruktion, ram eller dörrkarm bör monteras utan att den påverkas om du slänger igen dörren, detta pga risken för sprickbildningar. Det är naturligtvis skillnad på en konstruktion i offentlig miljö, och en konstruktion hemma som inte används på samma sätt.
Använder man olika glasblock inom- och utomhus?

Nej, man kan använda i stort sett alla glasblock inne som ute. Tänk på att hörnblock och infärgade glasblock från Basicserien inte kan monteras utomhus eller i duschvägg eftersom kondens kan bildas i blocken. Mendini collection kan inte användas utomhus då de är färglagda i efterhand kan färgen blekas av UV ljuset med tid. 

Om man önskar block med bättre u-värde finns flera varianter med tillägget att man sätter en eller två isolerglas i mitten på blocket samt fyller med argongasen. På detta sätt kan man komma ner till min. 1,1 W/m2-K. 

HÄR kan ni hitta paketartiklar på de vanligaste kombinationerna. Men hittar ni inte vad ni söker är det bara att höra av sig till oss för ytterligare varianter. 

Vad är det u-värde på ett vanligt glasblock?

2,4-2,8 W/m2-K, vilket är ungefär som ett tvåglasfönster.

Det finns nya energisparande glasblock med ett u-värde på 1,5 eller t.o.m. ner till 1,1 W/m2-K. HÄR finns några standardblock som är mer energisparande. 

Tillägget innebär att man sätter en eller två isolerglas i mitten på blocket samt fyller båda glasblockets kammare med argongas. På detta sätt kan man komma ner till 1,1 W/m2-K. 

Hur mycket tål ett glasblock i tryck?
Ett glasblock med bra kvalitet klarar av en tyngd på ca 88 kg, vilket innebär 34 gånger sin egen vikt. Det blir ett värde på ca 1,5 kN/m2. Observera att detta gäller SEVES glasblock. Glasblock med sämre kvalitet har inte samma förutsättningar.
Kan man få halvblock som avslutningsblock?
Nej, tyvärr är inte detta möjligt.
Kan man såga eller borra i ett glasblock?

Man kan både såga och borra i ett glasblock, men det är ingenting vi rekommenderar. Glasblocket förlorar sin styrka och du får oftast kondens eller smuts in i det kapade glasblocket. Sedan är det svårt att få kapning att se jämn och bra ut. Hör med din lokala glasmästare om de har en diamantsåg, som krävs.

Vilket glasblock är bäst för insynsskydd?

För bästa insynsskydd brukar oftast frostade glasblock användas. Vetro har glasblock som är frostade på en eller två sidor i flertalet varianter. 

Olika mönster brukar också förvränga genomsiktligheten en del, dock beroende på hur mycket mönster och hur tätt det är placerat. HÄR kan man hitta flera olika mönstrade glasblock. 

Ni hittar även en del foton i det HÄR inlägget. 

Kan jag bygga med glasblock i bastu?

Ja absolut, men tänk på att du måste mura upp glasblocken. Glasblocken måste tåla hastiga temperaturskillnader och vara thermochocktestade, vilket alla Vetros glasblock är. Notera också att glasblocken måste monteras minst 50cm från aggregatet och om glasblocken utgör mer än 25% av bastun måste du gå upp en storlek på aggregatet. Tänk på att man inte heller skall ha en dusch i direkt anslutning till glasblocken. 

Kan man ha glasblock i golv?

Det går bra, tänk på att det är speciella glasblock i golv som är extra förstärkta och att det krävs speciella monteringar.

HÄR finns en del att välja på…

2 tankar om “Vanliga Frågor om Glasblock

  1. Celeste Fahlström says:

    Hej! Vill gärna veta mer om glasblock-golv. Funderar på att lägga mellan stall och ett. ljust höloft som används som galleri och cafe’.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *